Ένα χρόνο περίπου μετά την ολοκλήρωση της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την τελική της πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού που αφορά στις γεωγραφικές ενδείξεις και τα συστήματα ποιότητας των οίνων, των αλκοολούχων ποτών και των αγροτικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι σε εφαρμογή της σχετικής πολιτικής που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια ήδη προστατεύονται με γεωγραφικές ενδείξεις 3.458 ονομασίες (1.624 ονομασίες κρασιών, 1.576 ονομασίες τροφίμων και γεωργικών τροφίμων και 258 ονομασίες αλκοολούχων ποτών), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η φέτα, το ούζο, το τσίπουρο αλλά και πολλά εμβληματικά άλλα προϊόντα όπως η Champagne, το Irish Whiskey, το τυρί Roquefort.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας Janusz Wojciechowski «οι γεωγραφικές ενδείξεις αντιπροσωπεύουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής γαστρονομικής κληρονομιάς. Προτείνοντας σήμερα την ενίσχυση και την περαιτέρω εναρμόνιση του νομικού μας πλαισίου, θέλουμε να ενισχύσουμε την παραγωγή παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων. Αυτό θα ωφελήσει τις αγροτικές οικονομίες σε ολόκληρη την Ένωση και θα συμβάλει στη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων και των φυσικών πόρων. Θα προστατεύσει περαιτέρω την παγκόσμια φήμη των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ».
Τα κυριότερα στοιχεία του νέου κανονισμού αφορούν:
Επιπλέον διατηρείται το σύστημα (σχήμα) ποιότητας για τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) και η χρήση του όρου «προϊόν ορεινής παραγωγής» ως προαιρετικός όρος ποιότητας.
Τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα για την εφαρμογή του νέου κανονισμού σε εθνικό επίπεδο, ενώ η Επιτροπή θα παραμείνει υπεύθυνη για την καταχώριση, την τροποποίηση και την ακύρωση όλων των καταχωρίσεων.
Τέλος, το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) θα παρέχει τεχνική υποστήριξη στη διαδικασία ελέγχου για να επιταχύνει τις διαδικασίες. Η Επιτροπή και το EUIPO συνεργάζονται για γεωγραφικές ενδείξεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων το EUIPO συνέβαλε στην αξιολόγηση περίπου 1.300 αιτήσεων GI και δημιούργησε το GIview, μια νέα βάση δεδομένων αναζήτησης για όλα τα προστατευόμενα ονόματα, που συνδέεται με το μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ.
Δείτε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου της Ε.Ε.