


Καλλιέργεια άνθρακα: Μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος για τους αγρότες;
18 Φεβρουαρίου, 2022


Οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της ΚΑΠ ενισχύουν την ανθεκτικότητα της υπαίθρου
28 Φεβρουαρίου, 2022Θέλετε να συμβάλετε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη βιολογική παραγωγή στην ΕΕ; Θέλετε να συμβάλετε ώστε τα βιολογικά προϊόντα να καταστούν πιο προσιτά και/ή προσβάσιμα στην ΕΕ; Αναπτύξατε και υλοποιήσατε, ή συνεχίζετε να υλοποιείτε, ένα εξαίρετο, καινοτόμο, βιώσιμο και αναπαραγώγιμο έργο για τον σκοπό αυτόν; Θέλετε το έργο σας να καταστεί περισσότερο γνωστό στο κοινό;
Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι «ναι», μπορείτε να υποβάλετε αίτηση υποψηφιότητας για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής τα οποία θεσμοθετήθηκαν φέτος για πρώτη φορά.
Είναι σε όλους γνωστό ότι ηαύξηση της βιολογικής γεωργίας και της παραγωγής βιολογικών τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών ουσιών. Επιπλέον έχει θετική επίδραση στο κλίμα, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την καλή διαβίωση των ζώων.
Με δεδομένο ότι η βιολογική παραγωγή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα η Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο, έως το 2030, το 25 % των γεωργικών εκτάσεων της ΕΕ να χρησιμοποιείται για βιολογικές καλλιέργειες και, επίσης, να αυξηθεί σημαντικά η βιολογική υδατοκαλλιέργεια.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Επιτροπή έχει εγκρίνει το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, σύμφωνα με το οποίο, για να τονωθεί η βιολογική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση των καταναλωτών για βιολογικά προϊόντα. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής. Για τον σκοπό αυτό, το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση ετήσιων βραβείων για την αναγνώριση της αριστείας στην αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων.
Τα βραβεία αυτά θα απονέμονται κάθε χρόνο στους καλύτερους και πιο καινοτόμους παράγοντες του τομέα της βιολογικής παραγωγής, οι οποίοι συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων που έχει η γεωργία στο περιβάλλον και στο κλίμα, καθώς και στην υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Τα βραβεία θα απονεμηθούν για πρώτη φορά το 2022.
Οι κατηγορίες των βραβείων
Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 7 κατηγορίες βραβείων και 8 βραβεία όπως παρουσιάζονται ακολούθως. Τα βραβεία απονέμονται σε διάφορους παράγοντες ολόκληρης της αλυσίδας αξίας των βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα εξαίρετο, καινοτόμο και βιώσιμο έργο που αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργεί πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση.
Κατηγορία 1: Βραβείο καλύτερου παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων και βραβείο καλύτερης παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων. Στόχος του βραβείου είναι η επιβράβευση δύο γεωργών (μίας γυναίκας και ενός άνδρα). Διοργανώνεται από την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe.
Κατηγορία 2: Βραβείο καλύτερης βιολογικής περιφέρειας. Στόχος του βραβείου είναι η επιβράβευση μιας περιφέρειας. Διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.
Κατηγορία 3: Βραβείο καλύτερου βιολογικού δήμου. Στόχος του βραβείου είναι η επιβράβευση ενός δήμου. Διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.
Κατηγορία 4: Βραβείο καλύτερης βιολογικής «βιοπεριφέρειας» Στόχος του βραβείου είναι η επιβράβευση μιας «βιοπεριφέρειας». Ως βιοπεριφέρεια ορίζεται ως μια γεωγραφική περιοχή όπου οι γεωργοί, το κοινό, οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι ενώσεις και οι δημόσιες αρχές συνάπτουν συμφωνία για τη βιώσιμη διαχείριση των τοπικών πόρων, η οποία βασίζεται σε αρχές και πρακτικές βιολογικής γεωργίας. Διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.
Κατηγορία 5: Βραβείο καλύτερης βιολογικής ΜΜΕ. Στόχος του βραβείου είναι η επιβράβευση μιας μικρομεσαίας επιχείρησης (ΜΜΕ) μεταποίησης βιολογικών προϊόντων με έδρα την ΕΕ. Διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Η επιχείρηση πρέπει να είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848, και τα προϊόντα της να είναι 100 % βιολογικά (βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα υπό μετατροπή)
Κατηγορία 6: Βραβείο καλύτερου/καλύτερης εμπόρου λιανικής πώλησης βιολογικών τροφίμων
Στόχος του βραβείου είναι η επιβράβευση ενός/μίας εμπόρου λιανικής πώλησης βιολογικών τροφίμων με έδρα την ΕΕ. Διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Κατηγορία 7: Βραβείο καλύτερου βιολογικού εστιατορίου. Στόχος του βραβείου είναι η επιβράβευση ενός εστιατορίου που είτε λειτουργεί αυτόνομα είτε εντάσσεται σε ξενοδοχειακή επιχείρηση ή επιχείρηση εστίασης και προτείνει πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα στο μενού του. Διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Τα βραβεία αυτά δεν είναι χρηματικά. Θα απονέμονται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει θεσμοθετηθεί ως Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ.
Αίτηση υποψηφιότητας μπορούν να υποβάλουν παραγωγοί βιολογικών γεωργικών προϊόντων, δήμοι ή περιφέρειες που παρέχουν βιολογικά γεύματα σε ασθενείς ή μαθητές ή προωθούν με άλλον τρόπο τη βιολογική παραγωγή, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα των βιολογικών τροφίμων και ακολουθούν μια μοναδική προσέγγιση.
Οι αιτήσεις για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής πρέπει να:
- υποβληθούν από τις 25 Μαρτίου 2022 έως τις 8 Ιουνίου 2022 μέσω των συνδέσμων που διατίθενται στην ενότητακατηγορίες βραβείων και βραβεία επίσημου ιστότοπου της Ε.Ε
- έχουν συνταχθεί σε μία από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ
Επιπλέον το έργο που υποβάλλεται για αξιολόγηση πρέπει να υλοποιείται στην ΕΕ και να αφορά σαφώς μία από τις 7 κατηγορίες βραβείων ή ένα από τα 8 βραβεία του 2022. Το ίδιο έργο δεν μπορεί να υποβληθεί σε περισσότερες της μίας κατηγορίες βραβείων / για περισσότερα του ενός βραβεία.
Όλες οι επιλέξιμες αιτήσεις θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή των ευρωπαϊκών βραβείων βιολογικής παραγωγής με βάση τα ακόλουθα οριζόντια κριτήρια:
- Αριστεία: Ο νικητής πρέπει να έχει αναλάβει μια εξαιρετική πρωτοβουλία που δημιουργεί πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή. Αυτό σημαίνει καλά αποτελέσματα και αντίκτυπος του έργου σε σχέση με τους αρχικούς του στόχους. Πρέπει να καταδεικνύεται ο αντίκτυπος των έργων στον τομέα και την περιοχή την οποία αφορούν και να παρουσιάζονται τα αποτελέσματά τους σε σχέση με τους στόχους και τις επιδιώξεις που είχαν καθοριστεί αρχικά.
- Καινοτόμος χαρακτήρας του έργου στην επιλεγείσα κατηγορία βραβείων: Τα έργα πρέπει να ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, να παρουσιάζουν νέες προσεγγίσεις και οργανωτικές μεθόδους, να επιτυγχάνουν καινοτόμα αποτελέσματα, ή να βελτιώνουν (σημαντικά) τη βιολογική παραγωγή. Τα κριτήρια για τη μέτρηση του καινοτόμου χαρακτήρα περιγράφονται αναλυτικότερα στην ειδική ενότητα για κάθε κατηγορία.
- Πυλώνες βιωσιμότητας (περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί) του έργου: Θα πρέπει να καταδεικνύεται ότι τα έργο είναι βιώσιμο και ότι έχει μέλλον ως αυτόνομη πρωτοβουλία ή αυτόνομο έργο.
- Δυνατότητα μεταφοράς και αναπαραγωγής του έργου σε άλλες χώρες της ΕΕ: Θα πρέπει να καταδεικνύεται ότι το έργο αποτελεί ορθή πρακτική και ότι αποτελεί ή θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άλλα έργα σε ευρύτερο πλαίσιο (ΕΕ). Θα πρέπει επίσης να καταδεικνύεται ότι διαθέτει κατάλληλα μέσα για την προβολή των στόχων και των αποτελεσμάτων του.
Στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων. Εάν το επιτρέψουν οι περιστάσεις, η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία και οι νικητές θα προσκληθούν σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες για να παραλάβουν τα βραβεία τους. Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών, της COPA-COGECA και της IFOAM Organics Europe.