Πριν λίγες ημέρες, τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός της Ε.Ε για τα βιολογικά προϊόντα. Ένας κανονισμός που σχεδιάστηκε ώστε να διασφαλίζει τον θεμιτό ανταγωνισμό για τους γεωργούς, να αποτρέπει την απάτη και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής των νέων κανόνων για τα βιολογικά προϊόντα σας παρουσιάζουμε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής. Το σχέδιο καλείται να εξυπηρετήσει τον φιλόδοξο στόχο που έχει τεθεί στην στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και στη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, όπου η Επιτροπή έχει ορίσει τον στόχο «για βιολογική καλλιέργεια τουλάχιστον του 25 % της γεωργικής γης της ΕΕ»
Το νέο σχέδιο δράσης (2021-2027) βασίζεται σε αυτό της περιόδου 2014-2020, το οποίο κατάφερε να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα του τομέα και διαρθρώνεται γύρω από τρεις άξονες που καλύπτουν τη δομή της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
Ο 1ος άξονας με τίτλο «ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ: ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ» περιλαμβάνει μέτρα που εστιάζουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στον ευρωπαϊκό σήμα (λογότυπο) βιολογικής παραγωγής.
Ενδεικτικές δράσεις αφορούν:
Ο 2ος άξονας με τίτλο «ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟ 2030: ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΞΙΑΣ» αποσκοπεί στη δημιουργία κατάλληλων δομών που θα επιτρέψουν την ορθή διοχέτευση της βιολογικής παραγωγής στις αλυσίδες εφοδιασμού. Το γεγονός αυτό θα θα επιτρέψει με τη σειρά τους στους γεωργούς να επωφεληθούν πλήρως από την προστιθέμενη αξία της βιολογικής παραγωγής. Το σχέδιο δράσης αναμένεται να δώσει ώθηση στην υιοθέτηση της βιολογικής παραγωγής, ιδιαίτερα στα κράτη μέλη όπου το ποσοστό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ενδεικτικές δράσεις του 2ου άξονα αποτελούν
Ο 3ος άξονας με τίτλο «ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ» Το παρόν σχέδιο επικεντρώνεται αποκλειστικά στην προώθηση της βιολογικής γεωργίας και στη συμβολή της στη βιωσιμότητα. Ωστόσο, η βιολογική παραγωγή έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει τον περιβαλλοντικό της αντίκτυπο.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται δράσεις που αποσκοπούν στη:
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι για να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για βιολογική καλλιέργεια του 25 % της γεωργικής γης και για σημαντική αύξηση της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας έως το 2030, όπως περιγράφεται στη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» και στη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα, είναι αναγκαίο να παρασχεθούν στον τομέα της βιολογικής γεωργίας εργαλεία που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες που μπορούν να πυροδοτήσουν την αλλαγή στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια της ΕΕ προς τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα που εκτιμούν οι καταναλωτές της ΕΕ. Επιπλέον, ο στόχος για τη βιολογική γεωργία θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη άλλων στόχων που προβλέπονται στη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και στη στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο», όπως ο στόχος μείωσης των φυτοφαρμάκων και ο στόχος για τη μείωση του πλεονάσματος θρεπτικών στοιχείων, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην καθοδήγηση της ΕΕ προς την επίτευξη της φιλοδοξίας μηδενικής ρύπανσης για ένα μη τοξικό περιβάλλον.
Για να δείτε το πλήρες κείμενο του Σχεδίου Δράσης της Ε.Ε για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής κάντε κλικ εδώ