
Η αβεβαιότητα των αγροτικών αγορών στην ΕΕ
16 Μαΐου, 2024
Το οικολογικό σήμα της ΕΕ για τη μείωση της σπατάλης και ρύπανσης του νερού
23 Μαΐου, 2024Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα επίκαιρο θέμα με σημαντικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη δέσμευσή της προς τον παγκόσμιο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης για τη μείωση της απώλειας τροφίμων κατά το ήμισυ έως το 2030, έχει υιοθετήσει ένα εκτεταμένο σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Στην ΕΕ, και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, η μεγαλύτερη απώλεια τροφίμων συμβαίνει κατά το στάδιο της κατανάλωσης. Το Κέντρο Συμμετοχικής Έρευνας, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας τροφίμων, δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Σπατάλης Τροφίμων από τους Καταναλωτές ως ένα δίκτυο διεθνών ειδικών και ερευνητών που εντόπισαν μια ποικιλία ενδεικτικών, πρακτικών λύσεων για τη μείωση της απώλειας τροφίμων στο επίπεδο του καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών και των υπηρεσιών διατροφής.
Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Σπατάλης Τροφίμων από τους Καταναλωτές (ECFWF) έχει εντοπίσει έξι τύπους παρεμβάσεων για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων από τους καταναλωτές, καθώς και προτάσεις για τους πολιτικούς και άλλους βασικούς φορείς. Μάλιστα, στην αναφορά που δημοσίευσαν πρόσφατα, παρουσιάζονται τα κύρια ευρήματα αυτής της προσπάθειας, εστιάζοντας στη σημασία μιας συστημικής προσέγγισης που λαμβάνει υπόψη τους κύριους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν κατά της μείωσης της απώλειας τροφίμων στο επίπεδο του καταναλωτή. Συγκεντρώνει εργαλεία, βέλτιστες πρακτικές και προτάσεις στις οποίες μπορούν να συμβάλλουν οι πολιτικοί, οι ερευνητές, οι επιχειρήσεις και οι ειδικοί ώστε να λάβουν δράση σε συνεργασία με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Συνολικά, προωθείται η συνεργασία και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση της δημιουργίας αειφόρων συστημάτων στην αγροδιατροφική αλυσίδα.
Στις 5 Ιουνίου 2024 πραγματοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια δημόσια εκδήλωση με τίτλο: “Ας μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων από τους καταναλωτές” και απευθύνεται σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην πρόληψη της απώλειας τροφίμων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τις τοπικές / περιφερειακές / εθνικές αρχές, επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς (π.χ. οργανώσεις καταναλωτών και περιβαλλοντικές ΜΚΟ, τράπεζες τροφίμων και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις κλπ.), πανεπιστήμια / σχολεία κλπ. Οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν και θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμβάλλουν στην αλλαγή συμπεριφοράς των καταναλωτών, και θα συζητήσουν πώς οι λύσεις του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Σπατάλης Τροφίμων από τους Καταναλωτές μπορούν να υποστηρίξουν το έργο τους.
Η διάσκεψη θα έχει μια διαδραστική μορφή για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής γνώσεων και της δικτύωσης μεταξύ συμμετεχόντων και ειδικών και θα περιλαμβάνει:
- Μια ανοικτή συζήτηση με δημόσιες αρχές και ειδικούς με εμπειρία στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων
- Παράλληλες συνεδρίες για συγκεκριμένα θέματα όπου κορυφαίοι ειδικοί στον τομέα θα μοιραστούν την εμπειρία τους και θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες
- Παράλληλες συνεδρίες όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να παρουσιάσουν τις δράσεις τους για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων και να λάβουν ανατροφοδότηση από ειδικούς και
- Μια επίδειξη αποτελεσματικών δράσεων που δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να τις συζητήσουν με τους ειδικούς.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο εκτός από ορισμένες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά δια ζώσης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση επισκεφτείτε τη σελίδα: “Public event: Let’s reduce consumer food waste” και “Compendium of tools, best practices, and recommendations to reduce consumer food waste” για να κατεβάσετε ολόκληρη την αναφορά σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων.




