Μακεδόνας, Ασλανίδου, Αλκαίου, Παπάζογλου είναι μόνο μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα που κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχουν φιλοξενηθεί στη γιορτή Σύκου που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ταξιάρχη στο ομώνυμο χωριό. Μια γιορτή που, μέχρι την εμφάνιση του κορωνοϊού γίνονταν αρχές Αυγούστου, εποχή όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η συγκομιδή των σύκων Ταξιάρχη.
Σύκα που εκτός από μια ιδιαίτερη γλύκα κρύβουν μέσα τους και μια μικρή ιστορία. Μια ιστορία που ξεκίνησε από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας πριν από 100 περίπου χρόνια. Οι κάτοικοι του Ταξιάρχη ήρθαν ως πρόσφυγες από την Σμύρνη. Μαζί τους δεν έφεραν μόνο την τέχνη για την καλλιέργεια της συκιάς αλλά και μια ιδιαίτερη ποικιλία: την αποκαλούμενη σμυρνέϊκη. Μια ποικιλία που προσαρμόστηκε και εξαπλώθηκε στον Ταξιάρχη Εύβοιας και από τότε με τη φροντίδα των ντόπιων παραγωγών μας χαρίζει κάθε χρόνο τους μεγάλους γλυκούς της καρπούς.
Τους καρπούς αυτούς αφού τους συλλέξουν με ιδιαίτερη φροντίδα οι παραγωγοί, στη συνέχεια τους αποξηραίνουν με μια ιδιαίτερη τεχνική προκειμένου να τους διατηρήσουν και να τους κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Τα αποξηραμένα ή ξηρά σύκα Ταξιάρχη έχουν υποκίτρινο και ομοιόμορφο χρώμα, γλυκό και ευχάριστο άρωμα και πλούσια γλυκιά γεύση. Τα χαρακτηριστικά αυτά μαζί με το μεγάλο τους μέγεθος και τη λεπτή τους φλούδα τα έχουν κάνει αγαπητά σε πολύ κόσμο και τους έχουν χαρίσει την ευρωπαϊκή τους αναγνώριση ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Τα ξερά σύκα Ταξιάρχη όπως και τα υπόλοιπα ξηρά σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σάκχαρα, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο και ασβέστιο. Περιέχουν ακόμα μικρές ποσότητες βιταμίνης Α και C. Η αντιοξειδωτική τους σύνθεση προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ αποτελούν έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους “καθαρισμού” του οργανισμού. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτά απορροφούν το νερό, τη χοληστερίνη, το τοξικό λίπος και τα περιττά στοιχεία που έχουν “τρυπώσει” στον οργανισμό σου, ενώ βοηθούν στην αποβολή τους ενισχύοντας γερά τη λειτουργία του εντέρου.
Το Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων αφορά μόνο την καλλιέργεια οινάμπελων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης ή άδειες φύτευσης από μετατροπή δικαιωμάτων αναφύτευσης). Οι δράσεις που καλύπτει αφορούν :
Οι δράσεις αυτές του προγράμματος περιλαμβάνουν
α) την εκρίζωση – αναφύτευση
β) την φύτευση αμπελώνων
γ) τον επανεμβολιασμό (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων)
δ) την βελτίωση ορισμένων τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων
Το πρόγραμμα δεν καλύπτει την κανονική ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του φυσικού κύκλου ζωής τους. Ως κανονική ανανέωση νοείται η αναφύτευση του ίδιου αγροτεμαχίου με την ίδια ποικιλία και με το ίδιο σύστημα αμπελοκαλλιέργειας.
Επιλέξιμες δαπάνες για ενίσχυση/χρηματοδότηση είναι όσες σχετίζονται με το κόστος εφαρμογής των μέτρων που αναφέρονται παραπάνω. Δαπάνες οι οποίες συνδέονται με τις κάτωθι ενέργειες, δεν θεωρούνται επιλέξιμες:
Το 50{db3aaa7fe5733f9a0c31cd9b7d4dd8b1954f5ce3f8b7ccc85bbb88a61e1452e1} των επιλέξιμων δαπανών καλύπτεται από την Ένωση, ενώ το υπόλοιπο 50{db3aaa7fe5733f9a0c31cd9b7d4dd8b1954f5ce3f8b7ccc85bbb88a61e1452e1} καταβάλλεται από τον παραγωγό.
Το Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Στην περίπτωση εγκατάστασης νέας αμπελοφυτείας ο παραγωγός υποχρεούται:
Ως ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου καθορίζονται τα 0,5 στρέμματα.
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν την αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα μέχρι τις …../…./…….
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που καλλιεργούν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και η έδρα της εκμετάλλευσης τους δύναται να βρίσκεται σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., ή/και διαθέτουν άδειες φύτευσης από μετατροπή ή άδειες αναφύτευσης.
Η αίτηση ένταξης υποβάλλεται στην ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ συνοδευόμενη από τα ακόλουθα απαραίτητα δικαιολογητικά:
Οι υποβληθείσες αιτήσεις επιλέγονται με βάση τη λεπτομερή περιγραφή των προτεινόμενων ενεργειών, των προθεσμιών για την εκτέλεση τους, τις ενέργειες που πρόκειται να εφαρμοστούν σε κάθε οικονομικό έτος, καθώς και την έκταση που αφορά κάθε δράση.
Όσες από τις αιτήσεις προκριθούν δίδεται προτεραιότητα για την καταβολή των κονδυλίων ανά αμπελουργική περίοδο στις ακόλουθες κατηγορίες:
Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών και των προβλεπόμενων ελέγχων από τη ΔΑΟΚ, πραγματοποιείται η αναγνώριση και η εκκαθάριση των δαπανών. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου εκάστου έτους και εντός 12 μηνών από την υποβολή της αίτησης πληρωμής.
Σημειώνεται ότι :
Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε τη σχετική Υπουργική Απόφαση