Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος leader Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας εκτείνεται από το βορειότερο άκρο της Εύβοιας και καλύπτει τα διοικητικά όρια πέντε Καλλικρατικών Δήμων. Σε αυτήν εντάσσονται ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων , ο Δήμος Ερέτριας και ο Δήμος Χαλκιδέων (πλην της Δημοτικής Ενότητας Χαλκίδας).
Πρόκειται για μια περιοχή με περισσότερους από 100.000 κατοίκους με μεγάλη παραλλακτικότητα. Παρά την εσωτερική διαφοροποίησή της η αναπτυξιακή προτεραιότητα που έχει τεθεί είναι μια και ενιαία: Να καθιερωθεί ως ένας τόπος ιδιαίτερης αξίας που καταφέρνει να αναπτύσσεται εξισορροπώντας νησιωτικές, ηπειρωτικές και περιαστικές επιρροές.
Οι δύο πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η προσπάθεια να καθιερωθεί η περιοχή ως ένας τόπος ιδιαίτερης αξίας είναι:
Η ενίσχυση της ταυτότητας της περιοχής. Η ταυτότητα της περιοχής συν-διαμορφώνεται από ένα πλήθος ιδιαίτερων στοιχείων (οικονομικών, κοινωνικών, φυσικών, πολιτιστικών), όπως η τοπική κουλτούρα, η φιλοξενία, ο πλούτος των φυσικών τοπίων (π.χ. δάση, παραλίες, κλπ), η ποικιλότητα της τοπικής αγροτικής παραγωγής, το επίπεδο ευημερίας των κατοίκων της περιοχής κλπ. Κάθε ένα από τα στοιχεία αυτά έχει ένα συγκεκριμένο και αναγνωρίσιμο αποτύπωμα. Για την ενίσχυση του αποτυπώματος αυτού το τοπικό πρόγραμμα Leader ενισχύει πρωτοβουλίες συλλογικών φορέων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών φορέων που έχουν σαφή προσανατολισμό τη δημιουργία συνθηκών
(ii) ενίσχυσης της λειτουργικότητας και της διασύνδεσης των τομέων της οικονομίας,
(i) θωράκισης του συστήματος αξιών και της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς από την αλλοίωση, την αλλοτρίωση και την «τάση φυγής» που δημιουργεί η γειτνίαση με το αστικό κέντρο της Χαλκίδας,
(iii) προστασίας και ανάδειξης στοιχείων του φυσικού, αγροτικού, παράκτιου και οικιστικού περιβάλλοντος.
Η τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας η οποία προσεγγίζεται μέσω παρεμβάσεων που αφορούν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων καθώς και στον εκσυγχρονισμό, επέκταση και συνεργασία υφιστάμενων επιχειρήσεων (κυρίως μικρού μεγέθους) για την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που προκύπτει από την ύπαρξη των ιδιαίτερων «στοιχείων» του οικονομικού, κοινωνικού, φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Τα «στοιχεία» αυτά καθώς αποτελούν τους «πόρους» του τοπικού πλεονεκτήματος πρέπει να ενσωματωθούν ως βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της τοπικής οικονομίας προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να καρπωθούν την υπεραξία που προκύπτει από την αξιοποίησή τους. Ο πλέον κατάλληλος μηχανισμός για την ενσωμάτωση αυτή είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Η επιχειρηματικότητα (με όποια μορφή και αν έχει κοινωνική, ιδιωτική, δημοτική) έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει απασχόληση, εισόδημα και εν τέλει αξία για την τοπική οικονομία, γι’ αυτό και ενθαρρύνεται μέσω του τοπικού προγράμματος η δε τόνωση της είναι απολύτως αναγκαία για να θωρακίσει την περιοχή από τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από το δίπολο Αθήνας- Χαλκίδας.