Όροι και προϋποθέσεις για την καταβολή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων στους αγρότες
20 Φεβρουαρίου, 2024Το LEADER διευκολύνει μεν την τοπική συμμετοχή αλλά…
27 Φεβρουαρίου, 2024Με αφορμή μια πρόσφατη περίπτωση δολιοφθοράς που αφορά προφανώς δυσαρεστημένο εργαζόμενο και σημειώθηκε στην Ισπανία έρχεται εκ νέου στην επιφάνεια το φαινόμενο του Food Sabotage
Πιο συγκεκριμένα το διάσημο οινοποιείο Cepa 21, που ανήκει στον José Moro, υπέστη επίθεση το περασμένο Σαββατοκύριακο που είχε ως αποτέλεσμα ζημίες άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ένα άτομο -όπως φαίνεται στις εικόνες ασφαλείας που έχουν εγκατασταθεί στις ίδιες τις εγκαταστάσεις- μπήκε στο οινοποιείο τα ξημερώματα (γύρω στις 3:30 π.μ. από Σάββατο έως Κυριακή), που βρίσκεται στο Castrillo de Duero (Βαγιαδολίδ) και άρχισε να αδειάζει τρεις δεξαμενές, όπου ωρίμασαν 60.000 λίτρα από τα κρασιά υψηλότερης ποιότητας, Horcajo και Malabrigo. Από τα συνολικά 60.000 λίτρα κρασιού, τα 20.000 ήταν από Horcajo και ήταν φετινής σοδειάς ενώ τα υπόλοιπα 40.000 ήταν το 1/3 των αποθεμάτων από την ποικιλία Malabrigo. Ήδη η αστυνομία ερευνά την επίθεση μετά την αντίστοιχη καταγγελία των υπευθύνων της οινοποιίας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ακριβώς αυτοί οι δύο τύποι κρασιών αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του τζίρου της εταιρείας τον τελευταίο χρόνο
Ιστορικά, το Food Sabotage, δηλαδή η δολιοφθορά προέρχεται από εγκληματίες που επιχειρούν εκβιασμό, εργαζόμενους με μνησικακία, ανταγωνιστές, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν και οι κυβερνοεπιθέσεις. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι «η κακόβουλη μόλυνση των τροφίμων είναι μια πραγματική και τρέχουσα απειλή και η σκόπιμη μόλυνση των τροφίμων θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».
Τι κινδύνους εγκυμονεί η δολιοφθορά στις εταιρείες τροφίμων;
Τουλάχιστον τέσσερις τύποι οικονομικών επιπτώσεων μπορεί να προκληθούν από μια πράξη απάτης ή δολιοφθοράς στον τομέα των τροφίμων:
- Άμεσες ζημίες που αποδίδονται στο κόστος απώλειας των προϊόντων
- Έμμεσες πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις από την αποζημίωση που καταβάλλεται σε όλους τους επηρεαζόμενους από προμηθευτές και διανομείς μέχρι παραγωγούς και πελάτες
- Εμπορικά εμπάργκο που επιβάλλονται από εμπορικούς εταίρους
- Μακροπρόθεσμη ζημιά στη φήμη και χαμένες πωλήσεις
Στη διάρκεια των ετών έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά σκόπιμης μόλυνσης τροφίμων. Μερικά από αυτά παρατίθενται ακολούθως αναδεικνύοντας το εύρος του προβλήματος όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και το καταναλωτικό κοινό:
- Το 1978, εσπεριδοειδή από το Ισραήλ μολύνθηκαν σκόπιμα με υδράργυρο επηρεάζοντας τους καταναλωτές στην Ολλανδία και τη Γερμανία
- Τον Σεπτέμβριο του 2002, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος γρήγορου φαγητού στην Κίνα δηλητηρίασε τα γεύματα ενός ανταγωνιστή, με ποντικοφάρμακο
- Τον Μάιο του 2003, ένας υπάλληλος σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ δήλωσε ένοχος για την κατηγορία, ότι δηλητηρίασε σκόπιμα με εντομοκτόνο, κιμά που πουλούσε στο σούπερ μάρκετ
- Βρετανική βιομηχανία αρτοσκευασμάτων έγινε στόχος επίθεσης, όταν σε προϊόντα που κανονικά δεν είχαν ξηρούς καρπούς βρέθηκαν φιστίκια. Το εργοστάσιο έκλεισε για πέντε ημέρες και τα προϊόντα αφαιρέθηκαν από την πώληση λόγω του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων στους καταναλωτές
- Το Σεπτέμβριο του 2018 πολλές συσκευασίες με φράουλες που καλλιεργούνται στο Queensland και Δυτική Αυστραλία βρέθηκαν να είναι μολυσμένα με βελόνες! Η αστυνομία του Κουίνσλαντ ανέφερε ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, υπήρχαν 186 αναφορές μόλυνσης σε εθνικό επίπεδο. Για την δολιοφθορά κατηγορήθηκε μία δυσαρεστημένη πρώην υπάλληλος. Το θέμα ακολούθησε την δικαστική οδό αλλά μόλις τον περασμένο Ιούλιο, η κατηγορούμενη αθωώθηκε λόγω έλλειψης στοιχείων
- Στο Τενεσί η 29χρονη διευθύντρια της Pizza Hut, Amanda Engle, συνελήφθη όταν ο πελάτης-αστυνομικός την είδε να φτύνει στην πίτσα που του έδωσε. Ήταν η εκδίκησή της, επειδή λίγες ημέρες νωρίτερα της έκοψε κλήση επειδή οδηγούσε μεθυσμένη
- Ο ιδιοκτήτης κινέζικου εστιατορίου που είναι γνωστός μόνο ως «Zhang» προχώρησε σε ακραία μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες του θα μείνουν πιστοί στο φαγητό του… προσθέτοντας στα ζυμαρικά όπιο! Ο Ζανγκ παραδέχτηκε ότι αγόρασε 4,4 κιλά μπουμπούκια παπαρούνας και τα άλεσε σε σκόνη που πρόσθεσε αργότερα στο φαγητό.